Lisensskandalen til Norges Friidrettsforbund – en foreløpig, forhåpentligvis ikke siste, kommentar

(Jeg er ikke noen veldig ivrig kommentator i media generelt, men gitt oppførselen og holdningen Friidrettsforbundet utviser her, kan jeg ikke bare sitte stille.)

Dette innlegget er en videreføring av en kommentar jeg skrev til saken
http://www.kondis.no/nfif-med-svar-paa-lisenskritikken.5328741-127676.html i Kondis.

Overordnet oppsummering: Jeg synes det er et utrolig lite tilfredsstillende svar fra forbundet – og kun en gjentagelse av hva de har sagt helt siden mars – og jeg ønsker å hjelpe til så ikke dette skal kunne ties ihjel.

Innlegget er videre en uforbeholden støtte til Frode Klevstul, som tok opp igjen denne saken sist uke i
http://www.chronicles.no/2013/10/boycott-sentrumslpet-2014.html – en sak som ble publisert i Kondis rett etterpå, men som så raskt ble ble redigert til en mye snillere (for NFIF) – og mindre relevant – versjon. Men et av de store problemene med det, journalistisk og moralsk, er at Kondis-redaksjonen har redigert Frodes egne uttalelser i ettertid, etter påtrykk fra NFIF (og BUL IL); se 
http://www.chronicles.no/2013/10/call-for-boycott-uncensored.html

20131001_154940

Jeg har lest om makt- og pengemisbruk fra diverse idrettsforbund i norske medier mange ganger, men dette føles mye tettere på kroppen..

For min del er det heller ikke pengene det står på – jeg har råd til å betale litt mere per mosjonsløp jeg deltar i – men Friidrettsforbundet virker mindre og mindre pålitelige som forvaltere av disse pengene, og jeg skulle gjerne sett noen gode svar før jeg sponser et system som per i dag ser ut til å gavne organisasjonen NFIF mest, og ikke verken enkeltløpere, deres barn, eller klubbene.

Her er selve kommentaren til Kondisartikkelen nevnt over:

Til redaksjonen: Hadde det vært mulig for Kondis å forsøke å få Friidrettsforbundet til å gi tilsvar på de faktiske utfordringene med deres lisensordning (som for eksempel nevnt i de to kommentarene over her, og tidligere fremsatt), istedenfor å la den velkjente og ifølge oss utenfor NFIF, ikke holdbare argumentasjonen, i standardsvaret fra kommunikasjonssjefen, stå som eneste utspill? Hvordan kan vi tillate at NFIF innhenter såpass mye penger fra oss, uten andre svar på spørsmålet «Hva all i verden skal disse pengene brukes til, som ikke enten allerede håndteres, eller gjøres bedre direkte mot arrangørene», enn «Stol på oss, vi vet best»?

Siden lisensskandalen (hvilket vi kan håpe den blir kjent som til slutt) startet før mars, har jeg ikke ennå noe sted sett NFIF komme med overbevisende svar som adresserer noen av disse punktene – de har hittil blitt effektivt omgått med de samme svarene som over – «Dere mosjonister trenger bedre terminlister og flere påmeldingsløsninger, mere forsikring, og vi skal snu oss rundt og klare å skape mere aktivitet blant barn og unge fra sentralt hold».

Så NFIF ber om å bli betalt for sine gode intensjoner. Men er NFIF hittil kjent for sin troverdighet og gjennomsiktighet? Og måten denne saken har blitt håndtert på fra deres side, hele veien igjennom, svekker bare troverdigheten enda mer, ikke minst fordi de heller omgår og avfeier, enn å imøtegå kritikken.

Forbundet virker å ønske minst mulig diskusjon om saken, både før tinget og etter. Er det samme i allmennhetens interesse? Det er ikke i NFIF‘s interesse å faktisk gi ordentlige svar på spørsmålene de har blitt stilt, men Kondis – dette er i høyeste grad «i medlemmenes interesse».

10 kommentarer om “Lisensskandalen til Norges Friidrettsforbund – en foreløpig, forhåpentligvis ikke siste, kommentar

 1. Du skriver: «Jeg synes det er et utrolig lite tilfredsstillende svar fra forbundet» – jeg er helt enig med deg! NFIF har ikke kommet med overbevisende svar i denne saken – noe som kun kan tolkes på følgende måte: NFIF har ingen overbevisende svar fordi der ikke finnes overbevisende svar i denne saken!! Personlig synes jeg også svaret fra kommunikasjonsrådgiveren forsøker å spille på folks følelser ved å dra frem de typiske knepene som feks. «alle må vi bidra for at vi sammen skal bli best» og for ikke å snakke om å dra frem at «dette skal gavne barn og ungdom» – særlig! Dette er kun klassiske utspill som spiller direkte på folks samvittighet og følelser. For meg koker det hele ned til at der ikke finnes noe behov for lisensen – og da mener jeg det blir meningsløst å forlange at folk skal måtte betale lisens!

  1. Ja, i jakten på overbevisende svar må vi nesten være forberedt på at det kanskje ikke finnes noen – og når forbundet tilsynelatende prioriterer sin energi inn mot PR-triks som dem du påpeker, synker sannsynligheten for at disse svarene noengang vil bli gitt. Men det er fortsatt lov å håpe at fortsatt oppfølging av saken og av argumentasjonen, kanskje kan belyse forbundets egentlige motivasjon for innføring av en lisens mange synes å føle det ligger en skjult agenda bak.

 2. Og det er jo alt for enkelt å avfeie folk med å si at det jo slettes ikke blir så dyrt, for man kan jo bare bli medlem i en friidrettsklubb og betale helårslisens. De aller fleste mosjonister føler seg neppe hjemme i en friidrettsklubb, og klubber som har masse folk som løper mosjonsløp er jo slettes ikke alltid organisert i NFIF. Dessuten er det latterlig at NFIF skal lage terminlister og påmeldingsløsninger, når dette allerede fins og er i full bruk.

  1. For meg virker det som at svært mange oppegående og normale mennesker synes – som deg – at dette virker latterlig. NFIF; hvorfor gjentar dere da simpelthen denne argumentasjonen? Håper dere at den blir mere troverdig jo mere den blir gjentatt?

 3. For meg virker årsaken til lisensen veldig ullen, og det virker som om Tomas Pinås, arrangør av Holmestrand Maraton, hadde et poeng da han sa: «At jeg som privatperson ikke skal få arrangere et non-profit arrangement der alle inntektene går til en ideel stiftelse (Aktiv mot kreft), er helt på trynet. Poenget er at Norges friidrettsforbund ikke går i balanse, og har bestemt seg for å skattlegge alle arrangementer i Norge». Blodsmak Sportsklubb har også skrevet litt om lisenser, NFIF, NIF, Kondis, sensur, etc: http://blodsmak.no/2013/10/interessant-om-lisenser-norges-friidrettsforbund-kondis-sensur-og-boikott

  1. Ja. Problemet er at alt forbundet hittil har offentliggjort av årsaker, kun ser ut til å være stråmenn for de egentlige grunnene. All den tid argumentasjonen for oppgitte grunnene ikke holder vann (og NFIF bare gjentar seg selv istedenfor å egentlig svare), må det nesten være i flertallets interesse å få belyst saken ytterligere.

  2. Friidrettsforbundet slapp (i media) relativt billig unna sin amoralske behandling av Tomas Pinås og Holmestrand Maraton, og ser ut til å håpe at alt er glemt og gjemt – det er også mye av grunnen til flere i (mosjons)løpsmiljøet har så liten tillit til det NFIF kommer med nå, av påstander om at deres innkreving skal komme bredde og folk flest til gode. I en ideell verden blir man bedømt for det man gjør og ikke det man lover, og der stiller dessverre forbundet med et selvpåført handikapp.

 4. En annen litt interessant del er at Kondis lar seg presse til å sensurere innlegg etter påtrykk fra NFIF og klubbene. Leser du Klevstuls innlegg http://www.chronicles.no/2013/10/call-for-boycott-uncensored.html vises med all tydelighet at innlegget er sensurert. Fra å være en meget sterk kritikk av forbundet fremstilles Klevstul som småmisfornøyd, noe som jo overhode ikke er tilfellet. Det kan jo være interessant å minne om Kondis’ lover.

  Ǥ 4 Status

  Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett er en landsomfattende ideell organisasjon som er frittstående i forhold til Norges Idrettsforbund (NIF) og dets særforbund. Medlemskap i Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett påvirker ikke medlemmenes forhold til medlemskap i idrettslag tilsluttet NIF.»

  Uavhengigheten settes vel på en kraftig prøve her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s